Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam151
Toplam Ziyaret676343
Kitap Tanıtım Köşesi


Milliyetçilik:
Türkiye'nin Ayak Bağı!

“Erdoğan Aydın, bugün Türkiye’nin en çok ihtiyaç duyduğu bir etkinliğe çağırıyor okuru: Düşünmeye! Rehberlik ediyor üstelik.” 

Milliyetçilik: Türkiye'nin Çıkmazı l Erdoğan Aydın l ISBN: 9789750406355


Milliyetçilikle dünyayı ve insanlığı sürekli savaş gerilimine sokmaktan başka bir şey yapılamayacağı bir yana; ülkenin sorunlarına da çözüm üretilemez!

Modernçağ tarihinin de gösterdiği gibi milliyetçilik; insanlığa, ortaçağdaki dinsel ideolojilerle kıyaslanacak denli büyük felaketler getirmiştir. Bütün savaşlar, artan silahlanma, eğitim, sağlık ve kalkınma bütçelerinin kısılması, hep milliyetçilikle meşrulaştırılmıştır. Dahası; insanı ve haklarını, dinin yerini alan yeni bir kolektif kimlikle ezmenin ve burjuvazinin çıkarlarına feda etmenin aracı olmuştur.

Sorunlarımızı görüp aşmamızı sağlayacak demokratik sağduyumuzu elimizden alıp, bizi öteki inanç ve halklara düşman etmekte din nasıl olumsuz bir misyon görmüşse, milliyetçilik de modern koşullarda aynı misyonu görmektedir.

Bu bağlamda devlet kendi halkına, sürekli olarak "davulcuya kaçabilecek kız" muamelesini reva görmektedir.

Özetle bu kitapta, milliyetçiliğin -ve yanısıra dinin- halkın kontrolü, tektipleştirilmesi ve haklarının unutturulması için nasıl temel bir ideolojik araç olarak kullanıldığı gösterilmektedir.

Kitap, kâh tarihe gidip, kâh günümüzde tartışılan sorunlara gelerek, milliyetçilikle şekillendirilmiş Türkiye’nin öyküsünü anlatıyor.


Milliyetçilik: Türkiye'nin Çıkmazı l Erdoğan Aydın  
ISBN 9789750406355

Hastamın Öğretmeni - 14 - Öğretmen Nahit Hanım ve Öğrenci Ferihan

 Hastamın Öğretmeni

 
14 - ÖĞRETMEN NAHİT HANIM VE ÖĞRENCİ FERİHAN

İnternetteki kaynaklarda Nahit Hanımın İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü mezunu olduğu, fakat ülkemizde edebiyat öğretmenlerine ihtiyaç duyulması nedeniyle edebiyat öğretmenliği yaptığı ileri sürülmektedir. Ve yine, Nahit Hanımın sadece üç okulda (Ankara Kız Lisesi, Edirne Kız Lisesi ve Haydarpaşa Erkek Lisesi) çalıştığı ileri sürülmektedir.

Kronolojik olarak Nahit Hanımın hangi tarihte nerde çalıştığını bilmesek de bazı tahminlerde bulunabiliriz. Milli Eğitim Bakanı Tevfik İlerinin dans etme teklifini reddettiği için Edirne’ye sürülmesi, 1950 yılında olsa gerek; çünkü Demokrat Partili Tevfik İleri, en erken 1950 yılında Milli Eğitim Bakanı olmuştur.

Mart-Nisan 2008 tarihli Kabataş Bülteninde, “Kabataş’ın ilk kadın öğretmeni Refia Çakay değildir, 1946-1947 yılları arasında göreve başlayan biyoloji öğretmeni Saime Çırpan ile felsefe öğretmeni Nahit Tendar hanımlardır,” denilmektedir. Ve yine Hakkı Devrim, aynı yıllarda Kabataş lisesinde felsefe derslerine Nahit Hanımın girdiğini söylemektedir.

1909 doğumludur Nahit Hanım. 18 yaşında liseyi, 22-23 yaşlarında üniversiteyi bitirdiğini var sayarsak; 1931-1932 yıllarında üniversiteden mezun olarak öğretmenliğe başlamış olması gerekir.

Mevcut tüm kaynaklarda, Nahit Hanımın üniversiteyi bitirdikten sonra ilk on beş yıl nerelerde öğretmenlik yaptığı veya çalıştığı hakkında herhangi bir bilgiye rastlayamıyoruz. Mesleğinin ilk on beş yılını, hangi okullarda ve nasıl sürdürmüş olabilir Nahit Hanım?

 

 


Yorumlar - Yorum Yaz
Şiir Tanıtım Köşesi

Özgürlük ve Onur Üzerine

Türk Şiiri'nin yaşayan devi Ataol Behramoğlu'nun "Özgürlük ve Onur Üzerine" adlı bu şiirini siz ziyaretçilerimize sunmaktan kıvanç duyarız!
kosektas.net

Demirtaş’a, Kavala’ya, cezaevlerinde haksız yere tutulan herkese!

Özgürlük ve onur kavramlarının
Tek ve aynı şey olduğunu düşünürüm;
Özgürüm, onurluyum çünkü,
Onurluyum, çünkü özgürüm.

Yaşamı değerli kılan da
Bu ayrılmaz birlikteliktir.
Savunduğum onurumla
Zindanda da özgürüm demektir.

Halklar da tıpkı kişiler gibi,
Onurla yaşarlar, eğer özgürlerse;
Bir halk razı demektir onursuzluğa,
Tutsaklığı yazgı kabul etmişse.

Özgürlük ve onur için verilen savaşım
Kavgaların en kutsalıdır.
Çünkü o, bilinçli tarihi boyunca insanın
Gerçekten insan olabilme uğraşıdır.

Ataol Behramoğlu